Mandrilul

Nasul roșu-aprins cu ieșituri albastre osoase, proeminente pe ambele părți e caracteristica inconfundabilă a mandrilului mascul. Culoarea facială a femelei este mult mai atenuată. Aceasta are doar o treime din dimensiunea masculului, care, cu înălțimea sa de 60 cm la greabăn, este cea mai mare dintre maimuțe.

Mandrilii trăiesc în grupuri în pădurea tropicală africană deasă, petrecându-și mare parte a zilei la sol, căutând fructe şi semințe, precum şi ouă şi viețuitoare mici. La lăsarea nopții, se cațără în copaci pentru a fi în siguranță. Cetele se deplasează într-un areal de până la 50 km pătrați; îşi marchează teritoriul cu mirosuri şi-l apără împotriva rivalilor.

Mare parte a lucrurilor cunoscute despre această specie provine din studii ale animalelor captive: în sălbăticie, vânat pentru carnea sa şi cu habitatul distrus de defrișări, mandrilul devine din ce în ce mai rar.

Cu fața sa colorată spectaculos – nas roșu-aprins cu ieșituri albastre şi barbă galbenă – mandrilul își afirmă cu îndrăzneală identitatea în fața celorlalte animale din pădure, împreună cu crupa sa albastră-violacee, aceste culori anunță, de asemenea, sexul masculului şi arată femelelor virilitatea acestuia. Masculul este mult mai mare decât femela şi are o față mai colorată. Unii mandrili pot trăi în haremuri, cu un mascul matur la 20 de femele.

Mandrilii trăiesc de obicei în grupuri mixte de aproximativ 20 de membri, care se reunesc pentru a forma cete de până la 250 de indivizi. În cadrul grupului există o ierarhie strictă: un mascul dominant conduce fiecare grup, împerechindu-se cu femelele fertile şi fiind tată al aproape tuturor puilor. Masculii care nu se împerechează alcătuiesc rangurile inferioare.

Mandril femelă cu pui

Mandrilul dă naștere unui singur pui cam o dată la 16 luni. La început mama își poartă sugarul pe pântece, dar, când acesta devine mai greu, va străbate pădurea în spatele mamei.

Mandrillus sphinx

Areal: V Africii Centrale

Lungimea: 63 – 81 cm

Coada: 7 – 9 cm

Greutatea: 11 – 37 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *