Maimuța cu trompă

Printre cele mai specializate şi deosebite animale, maimuța cu trompă ocupă habitate foarte restrânse în apropierea apelor din pădurea tropicală de șes, mlaștinile cu mangrove şi pe coastele insulei Borneo. O ceată obișnuită este formată dintr-un mascul cu 6 – 10 femele şi puii lor. Masculul își apără grupul, grohăie puternic, își dezgolește dinții şi flutură penisul erect spre agresori.

La naștere, puii au fața albastră, blana închisă la culoare şi un nas „normal” de maimuță. Cu vârsta, coloritul se schimbă şi nasul crește. La femele, nasul este mult mai mic decât la mascul, dar este mare comparativ cu speciile înrudite.

Trăsătura definitorii a maimuței cu trompă este nasul mare. La masculii adulți acesta este lung şi atârnă, putând juca un rol important în atragerea unei partenere.

Nasalis larvatus

Areal: S-E Asiei

Lungimea: 73 – 76 cm

Coada: 66 – 67 cm

Greutatea: 21 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *