Lupul cu coamă

Asemănător unei vulpi roșii, dar având picioare foarte lungi, acest lup are blana lungă, deasă, gălbuie-roșcată, o creastă neagră pe ceafa, o dungă neagră pe spate şi botul negru. Preferă habitatele deschise, ierboase sau cu tufișuri mici, unde poate pândi prada şi pericolele peste vegetație. Femela şi masculul împart un teritoriu şi se împerechează anual, de obicei în mai sau iunie, dar altfel sc asociază rareori.

Activ la apus şi noaptea, lupul cu coamă se hrănește variat, cu iepuri, păsări şi șoareci, precum şi cu viețuitoare mai mici – larve şi furnici – şi de asemenea cu cantități apreciabile de materii vegetale, precum fructe şi bace. Se spune că omoară animale domestice, în special păsări de curte, şi prin urmare este vânat ca dăunător în unele zone – cu toate acestea în alte zone este ținut ca animal de companie. Bolile constituie o altă amenințare majoră.

Perioada de gestație este de 62-66 de zile, iar cei 1-5 pui (în medie doi) se nasc într-o vizuină deasupra solului, în iarba deasă sau în tufișuri. Mama îi îngrijește singură, alăptându-i până la 15 săptămâni.

Chrysocyon brachyurus

Areal: C şi E Americii de Sud

Lungimea: 1,2 – 1,3 m

Coada: 28 – 45 cm

Greutatea: 20 – 23 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *