Lupul cenuşiu

Lupul cenuşiu este cel mai mare membru sălbatic al familiei canidelor şi strămoșul câinelui domestic. Odinioară cel mai răspândit carnivor de pe planetă, distribuția sa a fost limitată de persecuțiile generalizate din partea oamenilor şi de distrugerea habitatului. Animal inteligent şi social, supraviețuirea şi marele său succes ca animal de pradă depind de organizarea sa în haite – grupuri familiale care constau din 8 până la 12 lupi.

Haitele controlează teritorii, acoperind zone foarte vaste, pe care le mențin prin intermediul marcajelor olfactive. Ierarhia bine definită din cadrul unei haite are în centru o pereche dominantă reproducătoare, care de obicei este formată pe viață. Vânând în haite, lupul este capabil să doboare o mare varietate de prăzi, inclusiv elani şi reni, care pot avea până la de 10 ori greutatea unui lup.

În timpul sezonului de împerechere, care durează din ianuarie până în aprilie, femela dominantă dă naștere la 4-7 pui. După aproximativ o lună de alăptat, puii ies din vizuină ca să primească resturi de mâncare regurgitate de părinții lor şi de alți membri ai haitei. Dacă au suficientă hrană, puii vor fi peste 3-5 luni suficient de dezvoltați pentru a călători împreună cu haita şi, până la următorul sezon de împerechere, unii dintre ei vor alege să părăsească haita.

Lupul are o conformație puternică, solidă, care-l face un vânător eficient. Nasul şi urechile sensibile îl ajută să detecteze prada. Deși lupii cenușii pot apărea în apropierea așezărilor umane, reputația lor legendară de ferocitate i-a adus în pragul exterminării. Astăzi, majoritatea lupilor cenușii trăiesc în regiuni îndepărtate, unde vânează turme de cerbi mari sau de boi moscați. Odată prinsă prada, membrii haitei așteaptă în spatele perechii dominante să aibă acces la vânatul ucis.

Canis lupus

Areal: America de Nord, Groenlanda, Europa, Asia

Lungimea: 1 – 1,5 m

Coada: 30 – 51 cm

Greutatea: 16 – 60 kg

Lupii urlă pentru a-şi anunța prezența şi pentru a-şi delimita şi apăra teritoriile. Auzindu-se la distanțe de până la 10 km, urletul permite haitelor rivale să stea bine separate, evitând confruntările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *