Loriusul curcubeu

Strălucit coloratul lorius curcubeu are corp compact şi coada ascuţită. Variază mult în ce priveşte aspectul, cu 22 de specii care diferă în mărime sau coloratură sau în ambele. Puii au ciocul maro, în timp ce al adulţilor este portocaliu sau roşu. Ca majoritatea celorlalţi loriuşi, acest tip are vârful limbii ca o perie, adaptat pentru a culege polenul şi nectarul de pe flori. În zbor, loriusul curcubeu cârâie tot timpul strident, expunându-şi penajul bogat colorat de sub aripi. Cu toate acestea, atunci când se hrăneşte, cârâitul potolit şi coloratura de camuflaj fac dificilă detectarea sa în frunziş. Această specie produce daune în vii şi livezi, în special în Australia.

Hrănire în grup

Stolurile de loriuşi curcubeu se adună pentru a se hrăni în pomii înfloriţi şi sunt deseori găsiţi în compania altor păsări care consumă nectar sau fructe. Această pasăre îşi foloseşte ciocul pentru sfărâmarea pulpei fructului şi extragerea sucului şi a seminţelor. Se hrăneşte, de asemenea, cu insecte şi larvele lor.

Coloratură strălucitoare

Această pasăre strălucitoare are un colorit foarte variat. Majoritatea subspeciilor au partea superioară a corpului de culoare verde, cu capul în dungi albastre-purpurii şi pieptul portocaliu cu feston, închise la culoare.

Trichoglossus haematodus

Areal: Noua Guinee, S-E Asiei, S-V Pacificului, Australia (inclusiv Tasmania)

Lungimea: 30 cm

Greutatea: 150 g

Penajul: Similar la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *