Lorisul zvelt

Această primată mică, suplă se deplasează cu mare grijă, apucând crenguțele cu toate patru picioarele – până când adulmecă, vede şi apucă cu membrele anterioare o insectă sau o șopârlă. La fiecare picior, degetul mare este opozabil celorlalte 4 degete, pentru o apucare ca de clește.

Lorisul zvelt poate chiar dormi atârnat de crengi. Se hrănește, de asemenea, cu frunze moi şi muguri, fructe şi ouă de păsări. Ziua, lorisul zvelt se încolăcește într-o scorbură, într-un cuib din frunze dese sau într-un alt loc sigur asemănător. Culoarea blănii variază de la cenușiu-gălbui la maro-închis pe spate, cu părțile inferioare cenușii-argintii.

Femela de loris zvelt atinge maturitatea sexuală la 10 luni şi după aceea este receptivă la mascul de două ori pe an. După o perioadă de gestație de 166-169 de zile, dă naștere la 1-2 pui, pe care-i alăptează 6-7 luni.

Loris tardigradus

Areal: S Asiei, Sri Lanka

Lungimea: 17,5 – 26 cm

Coada: Inexistentă

Greutatea: 85 – 350 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *