Leneșul cu trei degete și coamă

Această specie arc capul mic tipic al leneșilor, ochii şi urechile minuscule şi coada mică ascunse în blană, care contrastează cu corpul mare şi membrele puternice. În stratul aspru exterior trăiesc alge, acarieni, căpușe, gândăcei şi chiar şi molii, acest strat fiind mai lung, mai închis la culoare şi de forma unei coame în jurul capului, gâtului şi umerilor.

Blana de dedesubt este fină, deasă şi deschisă la culoare. Se hrănește cu frunzele, mugurii şi crenguțele moi ale câtorva specii de copaci clin pădure, mai ales Cecropia. Coboară la sol doar pentru a-şi face nevoile sau pentru a trece într-un alt copac, dacă nu o poate face cu ajutorul crengilor. La sol, leneșul se târăște cu labele şi ghearele anterioare, mai lungi şi mai puternice. Surprinzător, este un bun înotător.

Pe lângă încetineala sa fizică, mușchii leneșului sunt mici şi slabi pentru dimensiunile corpului său, şi chiar şi metabolismul său este mai puțin rapid decât la majoritatea celorlalte mamifere, ceea ce-l face să aibă o temperatură a corpului scăzută, puțin peste 30°C. Principala sa formă de apărare este să stea nemișcat şi neobservat sau să lovească cu ghearele sale formidabile.

După o gestație de 5-6 luni, este născut un pui care cântărește cam 250g. Acesta se agață de abdomenul mamei cu ghearele bine formate, ca niște cârlige, şi suge timp de până la 4 săptămâni, iar după înțărcare rămâne cu mama, care-l poartă şi îl învață modurile de hrănire, timp de alte 6 luni.

Leneșii sunt complet dependenți de copaci şi nu se pot îndepărta în fuga când apar muncitorii de la exploatările forestiere, așa că în unele zone ei sunt prinși cu grijă înainte de tăierea pădurii. Leneșii sunt marcați pentru a fi observați pe viitor, măsurați, cântăriți şi li se determină sexul. Sunt colectate şi alte date utile, inclusiv mostre de sânge pentru cercetări genetice, pentru a ne ajuta să aflăm mai multe despre aceste mamifere încă insuficient înțelese. Apoi leneșii sunt eliberați în locuri mai sigure.

Bradypus torquatus

Areal: E Americii de Sud

Lungimea: 45 – 50 cm

Coada: 4 – 5 cm

Greutatea: 3,5 – 4 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *