Lemurianul Katta

Acest lemurian îşi petrece mai mult timp la sol decât alte specii înrudite, chiar dacă este un cățărător agil. Foarte sociabil, trăiește în grupuri de 5-25 de membri, cu un nucleu de femele adulte cu o ierarhie bine definită între ele şi faţa de orice mascul.

Femelele tinere rămân cu mamele şi surorile lor; masculii tineri pleacă la alte grupuri. Cu mâinile, adună flori, fructe, frunze, scoarță şi sevă de copac. După o gestație de 134-138 de zile, femela naşte unul sau doi pui. Acesta stă mai întâi agățat de burta mamei, iar apoi în spatele acesteia. Ca majoritatea lemurienilor, se confruntă cu numeroase pericole, în special pierderea habitatului.

Spre deosebire de majoritatea celorlalţi lemurieni, lemurianului Katta îi place să se încălzească la soare, fie la sol, fie în copaci. Stă drept, în şezut, cu mâinile pe genunchi într-o postură de „venerare a soarelui”. Strigătele puternice de alarmă de la ceilalţi membri îi vestesc posibilul pericol – unul din avantajele unui mod de viață extrem de social.

Lemur catta

Areal: S şi S-V Madagascarului

Lungimea: 39 – 46 cm

Coada: 56 – 62 cm

Greutatea: 2,5 – 3,5 kg

Grup de lemurieni Katta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *