Lemingul cafeniu

Lemingul cafeniu trăiește în colonii mari, se înmulțește prolific şi efectuează migrații sezoniere la scară mică între câmpiile înalte, cu tufe, şi ținuturile joase adăpostite în timpul iernii. Migrațiile sale sunt mult mai puțin spectaculoase decât cele ale lemingului mare (Lemmus lemmus), care este uneori mânat de instinct să încerce să traverseze înot râuri sau să coboare văi.

Lemingul cafeniu se hrănește cu mușchi, rogoz, ierburi şi crenguțe moi şi uneori cu ouă de păsări. Femela construiește un cuib din iarbă şi din propria blană şi, după o gestație de 18 zile, fată până la 12 pui.

Vioi şi energic, lemingul cafeniu este un animal activ, care chițăie zgomotos în timp ce sapă şi se hrănește. Toamna coboară în zonele mai joase de tundră, pe malul lacurilor sau râurilor, pentru a săpa tuneluri sub mormane de turbă sau pentru a face cuiburi în grămezi de vegetație. Se hrănește de-a lungul pistelor săpate pe sub zăpadă.

Lemmus sibericus

Areal: Din N-E Europei până în N Asiei, din Alaska până în N-V Canadei

Lungimea: 12 – 15 cm

Coada: 1 – 1,5 cm

Greutatea: 45 – 150 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *