Lebăda de vară

Originară din Europa şi din Asia Centrală, această pasăre extrem de elegantă a fost introdusă ca specie ornamentală în numeroase alte părți ale lumii. Când este pui, lebăda de vară are penajul brun-cenușiu, dar adultul are un penaj de un alb pur, cioc roșu-portocaliu şi picioare şi labe negre.

Una din cele mai grele păsări zburătoare din lume, aleargă sau vâslește pe apă pentru a-şi lua zborul, dar, odată aflată în aer, zboară extraordinar de bine, scoțând cu aripile un sunet distinctiv ca o pulsație. Lebedele de vară se hrănesc în principal în apă, adesea răsturnându-se pentru a ajunge la plantele şi animalele mici din noroiul subacvatic.

Se împerechează pe viață şi cuibăresc pe marginea apei sau pe insule mici, făcând o movilă din vegetație adesea mai lată de 1 m. Femelele depun până la 8 ouă odată şi se ocupă singure de clocit. Odată ce puii au ieșit din ou, ambii părinți îi îngrijesc, până când devin independenți la aproximativ 5 luni.

26Tinerele lebede rămân adesea cu părinții mai mult de atât, dar sunt alungate de mascul la începutul următorului sezon de reproducere. Durează 3-4 ani până când puii devin complet maturi şi capabili să-şi crească propriii pui.

Cygnus olor

Areal: America de Nord, Europa, Africa, Asia, Australia

Lungimea: 1,5 m

Greutatea: 12 kg

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *