Koala

Koala îşi trăiește aproape întreaga viaţă în arborii de eucalipt. Se hrănește cam 4 ore noaptea, mâncând aproximativ 500 g de frunze, şi în restul timpului moțăie, așezat la ramificația unei crengi. Ocazional, coboară ca să treacă de la un copac la altul sau să stimuleze digestia mâncând sol, coajă de copac şi pietriş.

Indivizii urlă unii la ceilalţi în timpul sezonului de împerechere, iar masculii dominanți se împerechează cu mai multe femele decât cei tineri. Copulația este scurtă şi adesea însoțită de mușcături şi zgârieturi. După o gestație de 35 de zile, se naște un singur pui, care se târăște în marsupiu, unde este alăptat timp de 6 luni. Apoi se cațără în spatele mamei. La început, hrana sa solidă include şi excrementele mamei, care conțin microbi utili ce ajută digestia și luptă împotriva bolilor. În pofida aparenței placide, koala nu ezită să muște şi să zgârie.

Fața unui koala este mare şi lată, asemenea celei de urs, cu un bot neted, negru; corpul este compact şi îndesat. Blana este moale, lungă şi cenușie până la maronie-cenușie pe mare parte a corpului, cu părțile inferioare ușor mai deschise la culoare, şi împestrițată pe fund. Membrele scurte, puternice au gheare ascuţite (cu excepţia primului deget de la membrele posterioare) şi pernițe granulate, pentru apucarea scoarței şi a crengilor. Degetele 1 şi 2 de la membrele anterioare sunt opozabile celorlalte 3, permițând apucarea în clește a ramurilor subțiri.

Koala adulți au puțini dușmani naturali în afara păsărilor de pradă mari. Cu toate acestea, câinii domestici atacă koala când aceștia se află la sol, așa că uneori au nevoie de prim-ajutor din partea unui veterinar. Bolile provocate de bacteria Chlamydia, care pot fi tratate cu antibiotice, au redus numărul de koala în unele zone. Defrișările în scopuri agricole, forestiere sau de construcții reprezintă de asemenea o amenințare considerabilă.

Phascolarctos cinereus

Areal: E Australiei

Lungimea: 65 – 82 cm

Coada: 1 – 2 cm

Greutatea: 4 – 15 kg

Koala cu pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *