Kakapo

Unul dintre cei mai ameninţaţi papagali din lume, această pasăre care nu zboară are obiceiuri ciudate în ce priveşte modul de hrănire. Este activă la apus şi adesea parcurge distanţe lungi către zonele unde îşi găseşte hrana, ciugulind plantele pentru seva lor şi lăsând în urmă ghemotoace de material fibros.

Sapă sau sfărâmă, de asemenea, rizomii cu ciocul. Masculii se adună în locurile de împerechere, unde sapă gropi şi fac un zgomot puternic, bubuitor, pentru a atrage femelele. Adulţii, puii şi ouăle de kakapo sunt extrem de vulnerabile din cauza prădătorilor aduşi din afara habitatului lor.

Cea mai grea specie de papagali, kakapo are aripi rotunjite, care nu il pot susţine in aer. Ciocul său puternic striat este adaptat pentru extragerea sevei din plante.

Conservare

Mai puţin de 100 de exemplare de kakapo mai supravieţuiesc, în prezent fiind în derulare un program de salvare a acestei specii de la extincţie. Păsările au fost mutate pe trei insule adiacente, unde nu există prădători şi unde – ca la această femelă – dezvoltarea lor este supravegheată cu atenţie.

Strigops habroptilus

Areal: Australia

Lungimea: 64 cm

Greutatea: 2 kg

Penajul: Similar la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *