Jderul-flămânzilă

A doua mustelidă ca mărime după vidra uriașă, masculul de jder-flămânzilă este mai mare cu o treime decât femela. Specia este robustă, puternică, asemănătoare cu ursul, având maxilare extrem de puternice care pot sfărâmă carnea înghețată şi oasele de ren sau alte leșuri, iarna; părți din carcasă pot fi îngropate pentru o utilizare ulterioară.

În afară de activitatea de hoitar, doboară şi prăzi chiar şi în zăpada moale, cu labele sale late şi membrele musculoase. Vânează diferite prăzi, de la căprioare şi iepuri de câmp la șoareci, precum şi păsări şi ouă, şi fructe de sezon. Activ tot anul, acoperă până la 50 km zilnic.

Blana lungă, deasă este maronie-negricioasă, cu o bandă maro-deschis de-a lungul fiecărei părți laterale, de la umăr şi flanc peste crupă până la baza cozii. Poate avea o pată albă pe piept. Trăiește într-o vizuină printre rădăcini sau stânci sau într-un tunel de 2 m lungime săpat într-un troian de zăpadă. Femela fată in medie 2-3 pui, pe care îi alăptează 8-10 săptămâni.

Gulo gulo

Areal: Canada, N-V SUA, N Europei, N şi E Asiei

Lungimea: 65 – 105 cm

Coada: 17 – 26 cm

Greutatea: 8 – 14 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *