Jacana moţată

Cele opt specii de jacana se fac remarcate prin picioare lungi şi labe foarte mari. Au, de asemenea, un pinten distinct la extremitatea fiecărei aripi. Se hrănesc în principal cu insecte şi alte nevertebrate acvatice, dar uneori consumă şi semințe. Femela, mult mai mare decât masculul, cântărind aproape 150 grame, se împerechează cu până la trei masculi.

Fiecare mascul construiește un cuib, clocind mai multe ouă, şi îngrijește de pui. Femela apără teritoriul de intruși. Această pasăre mică, de culoare neagră şi maro-închis, are ciucuri mari roșii în jurul ciocului galben. Când își deschide aripile, penele sale galbene contrastează puternic cu penajul de pe corp, mai închis la culoare.

La fel ca alte specii de jacana, jacana moțată are labe foarte lungi, pe care își repartizează greutatea când se deplasează, permiţându-i să calce cu ușurință pe frunzele plantelor plutitoare. Din cauza acestui obicei, jacana se mai numește şi plimbătoarea pe nuferi.

Jacana jacana

Areal: S Americii Centrale, America de Sud

Lungimea: 17 – 25 cm

Greutatea: 90 – 125 g

Penajul: Similar la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *