Iepurele șuierător

Trăind la altitudini mari, acest iepure șuierător depinde de un taluz – o zonă de stânci îngrămădite, sparte, mărginită de pășuni alpine şi vegetație scundă, ierboasă.

Pe fiecare taluz, iepurii șuierători solitari folosesc chemări șuierate pentru a-şi apăra teritoriile care alternează în întreg arealul în funcție de sex, dând un amestec de femele şi masculi. Un teritoriu tipic are 600 m pătrați, o zonă pentru procurarea hranei şi o vizuină într-o gaură sau într-o fisură din stâncă.

Spre sfârșitul verii, fiecare iepure șuierător strânge ierburi şi alte plante verzi într-o „căpiță“ în apropiere de vizuina sa. Aceasta servește ca un depozit de hrană pentru iarnă, ușor accesibil, când zăpada acoperă întreaga zonă. Iepurii șuierători aleg şi păstrează plantele care se descompun cel mai încet.

Un iepure șuierător are un contur rotunjit asemănător unui ou. Blana are nuanțe de maro.

Ochotona princeps

Areal: S-V Canadei, V SUA

Lungimea: 16 – 22 cm

Coada: Inexistentă

Greutatea: 125 – 175g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *