Iepurele săritor

Singurul membru al familiei sale de rozătoare, iepurele săritor seamănă cu un iepure-cangur, cu o coadă lungă, stufoasă şi urechi mari, înguste şi drepte. Face salturi uriașe, acoperind cu ușurință 2 m dintr-o săritură. Hrana sa constă în principal din semințe, tulpini, bulbi şi alte părți de plante, dar include şi lăcuste, gândaci şi alte nevertebrate.

Când se hrăneşte, tinde să se aplece în faţă şi să înainteze în salturi de iepure, pe toate cele patru labe. Cele 5 gheare mari din față sunt specializate pentru săpat. Când sare la viteză maximă, coada se arcuiește în sus; când stă în șezut, coada este folosită ca sprijin.

Iepurele săritor doarme sprijinit pe posterior, cu capul lăsat intre picioarele dinapoi şi coada înfășurată în jurul întregului corp. Nocturn, iepurele săritor trăiește singur sau în perechi mascul-femelă, şi sapă câteva vizuini ample. Se pare că nu există nici un sezon de împerechere de vârf; unicul pui este născut în orice moment al anului şi alăptat în principala vizuină de înmulțire timp de aproximativ 7 săptămâni.

Pedetes capensis

Areal: Din C şi E Africii până în S Africii

Lungimea: 27 – 40 cm

Coada: 30 – 47 cm

Greutatea: 3 – 4 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *