Originară din Europa de Sud-Vest şi din Africa de Nord-Vest, această specie a fost introdusă în multe alte regiuni şi a ajuns în unele să fie considerată un dăunător serios, devastând fermele şi natura sălbatică locală.
Este strămoșul tuturor raselor de iepuri domestici. Nocturn şi foarte sociabil, iepurele de vizuină european trăiește în colonii şi sapă rețele de tuneluri foarte complexe cu multe intrări şi ieșiri de urgență. Se hrănește în principal cu iarbă, crenguțe şi scoarța unor specii de plante.
Femelele cu rang mai mare cuibăresc in vizuina principală, dar mamele de rang inferior pot săpa găuri scurte separate pentru puii lor. Capacitățile legendare de reproducere ale iepurelui includ o perioadă de gestație de 28-33 de zile, şi, în condiții bune, 6 generații de până la 8 pui (în medie 5) pe an.
Nou-născuții sunt neajutorați, cu ochii închiși, şi pentru a le ține de cald, mama lor căptușește încăperea cu iarbă uscată, mușchi şi blană smulsă de pe propriul abdomen. Trece să-i alăpteze numai câteva minute pe zi.
Oryctolagus cuniculus
Areal: Europa, N-V Africii, Australia, Noua Zeelandă, S. Americii de Sud
Lungimea: 34 – 50 cm
Coada: 4 – 8 cm
Greutatea: 1 – 2,5 kg