Iepurele arctic

Iepurele arctic (uneori confundat cu o specie asemănătoare, şi ea albă iarna, iepurele american, Lepus americanus) este o adevărată specie de tundră. Poate supraviețui într-un habitat deschis, fără copaci, în timpul lungii ierni. Locurile preferate sunt aflorimentele stâncoase sau pantele colinelor cu crăpături şi fisuri pentru adăposturi.

Acești iepuri pot fi solitari, dar, în special iarna, şi fapt unic printre lagomorfe, manifestă un comportament „de turmă“ care-i face să se strângă în grupuri de până la 300, care se deplasează, aleargă şi schimbă direcția aproape ca un singur organism.

Blana deasă de iarnă a iepurelui arctic este de un alb aproape pur, cu vârfurile urechilor negre. Aceasta asigură atât căldură, cât şi camuflaj pe zăpadă şi gheață. În majoritatea regiunilor, năpârlirea de primăvară determină apariția blănii maronii-cenușii de vară, deși în unele zone aceasta este, de asemenea, albă. Momentul năpârlirii depinde de numărul de ore ale zilei, detectat de ochi şi apoi controlat prin intermediul sistemului hormonal (endocrin) al corpului.

Alimentația este compusă dintr-o diversitate de ierburi şi tufișuri scunde, printre care licheni, mușchi şi majoritatea părților de salcie arctică pitică. Cu toate acestea, acești iepuri oportuniști pot să mănânce şi animale mici sau leșuri mai mari. În timpul curtării agresive din primăvară, masculul urmărește femela şi o poate mușca de gât atât de tare încât sângerează.

Un rând de pui are între 1 şi 8, cu câte 3 fătări pe an. Iepurii tineri (vătui) stau în cuib, o groapă în apropierea stâncilor, căptușit cu iarbă, mușchi şi blană. Mama îi vizitează pentru a-i alăpta numai 2 minute la fiecare 18 ore.

Lepus arcticus

Areal: N Canadei, Groenlada

Lungimea: 43 – 66 cm

Coada: 4,5 – 10 cm

Greutatea: 3 – 7 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *