Ibexul

Ibexul locuiește la sau mai sus de limita superioară a pădurii, la înălțimi de până la 6 700 m. Femela are o blană cafenie vara, iar masculul, o blană de un maroniu viu, cu petice albe-gălbui pe spate şi pe partea dorsală. Ambele sexe capătă o blană mai deasă de iarnă cu o culoare mai variabilă.

Primăvara, migrează până în pășunile alpine, coborând toamna să pască muguri şi lăstari. Femelele şi puii formează grupuri stabile de 10-20 de animale. Masculii formează turme unisex.

Ca numeroase alte capre sălbatice (şi domestice), masculul ibex rivalizează pentru dominanța turmei şi femele prin luări de poziții, împunsături cu capul şi lupte. Adversarii se ridică pe picioarele posterioare, apoi se reped înainte şi își ciocnesc capetele şi coarnele cu o forță ce face să le trosnească craniile.

Ibexul are coarne groase şi curbate, care au o lungime de până la 1,4 m la masculi, dar numai un sfert din această lungime la femele.

Capra ibex

Areal: S Europei, V şi S Asiei, N Africii

Lungimea: 1,2 – 1,7 m

Coada: 10 – 20 cm

Greutatea: 35 – 150 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *