Iacul

Iacul domesticit este important pentru numeroase popoare din Asia de Sud şi de Sud-Est, pentru lapte, carne, lână şi transport. Iacul sălbatic este mai mare şi extrem de rar şi este limitat la stepa pustie, bătută de vânturi şi cu un frig mușcător, aflată la o altitudine de până la 6 000 m, în principal în Caşmir (India) la est de Tibet şi Quinghai (China). Puful său des de blană moale, foarte încâlcită, este acoperit de o blană exterioară in general de culoare maro-închis spre negru.

Iacul paște iarbă, plante medicinale, mușchi şi licheni şi ronțăie gheață sau zăpadă ca sursă de apă. Femelele şi puii formează turme, la care se alătură masculii în sezonul de reproducere; altfel, masculii formează grupuri de „celibatari” sau trăiesc solitari. Un singur pui este născut din doi în doi ani, după o gestație de 258 de zile.

Bos grunniens

Areal: S şi E Asiei

Lungimea: Până la 3,3 m

Coada: 60 cm

Greutatea: Până la 525 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *