Hipopotamul

În ciuda volumului său masiv, hipopotamul înoată şi se deplasează sub apă cu grație şi merge cu rapiditate surprinzătoare pe uscat pe picioarele sale scurte. Un mamifer cu adevărat amfibiu, pielea sa are un strat exterior subțire (epiderma), care se usucă ușor şi este sensibilă la înțepăturile dăunătorilor, precum muștele.

În ciuda glandelor cutanate specializate care produc mucus, pielea se crapă repede dacă nu este umezită cu regularitate în apă sau în noroi. Totuși, stratul interior al pielii (derma) are o grosime de până la 3,5 cm şi este format dintr-o rețea deasă de fibre care oferă o mare rezistență.

Principala hrană este iarba, păscută în timpul nopții, deși au fost observaţi mâncând animale mici sau căutând hoituri. Masculul dominant se împerechează cu femelele de pe teritoriul său şi de obicei este produs un singur pui, în general sub apă, după o gestație de 240 de zile – o perioadă scurtă pentru un mamifer atât de mare. Mama este o protectoare înverșunată şi puiul are puțini prădători naturali în afară de felinele mari şi hiene. Se cunoaște că hipopotamii atacă oamenii, dacă se simt amenințați.

Densitatea corpului hipopotamului este puțin mai mare decât cea a apei, astfel că se scufundă ușor şi poale merge cu agilitate pe fundul apei. Totuși, dacă îşi ține plămânii bine umflați atunci când respiră la suprafață, aerul în plus reduce această densitate şi hipopotamul poate pluti cu eforturi minime.

Nările, ochii şi urechile hipopotamului se află toate în vârful capului, astfel încât poate să rămână scufundat aproape în totalitate şi totuși să respire cu ușurință şi să rămână receptiv la mediul înconjurător. Nările şi urechile se închid, nelăsând apa să intre, când se scufundă.

În timpul anotimpului secetos, hipopotamii trebuie să rătăcească în căutarea locurilor de pășunat. În loc ca fiecare animal să se întoarcă în habitatul său în timpul zilei, unele folosesc o baltă din apropiere ca băltoacă de „popas” pe termen scurt, extinzându-și astfel teritoriul de pășunat Acest lucru are ca rezultat adunări mari în anumite bălți, dar hipopotamii nu au structuri sociale sau teritoriale de durată.

Hippopotamus amphibus

Areal: Africa

Lungimea: 2,7 m

Coada: 56 cm

Greutatea: 1,4 – 1,5 tone

Puii rămân cu mamele lor după înțărcat (la 6-8 luni) până la aproximativ 5 ani. Astfel, se dezvoltă grupul familial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *