Hiena pătată

Hiena pătată este cea mai mare specie de hiene. Femela este cu aproximativ 10 la sută mai mare decât masculul, iar organele sale sexuale externe sunt mărite, astfel încât sunt greu de deosebit de cele ale masculului. Sistemul social este dominat de femele şi se bazează pe clan, care variază de la 5 adulți sau mai puțini şi pui, în deserturi, la 50 sau mai mulți în savanele bogate în pradă.

Clanul ocupă o vizuină comună, folosește latrine comune şi îşi apără împreună teritoriul de 40-1 000 km pătrați, demarcat prin semnale sonore, marcaje de miros şi patrule la granițe. Hiena pătată scoate numeroase sunete, inclusiv țipete, pentru a se aduna în grup sau localiza puii, şi faimosul „râs“ de hienă, însemnând supunerea față de un membru superior al clanului.

Hiena pătată este un vânător puternic. Mai mulți membri ai clanului pot forma o haită pentru a doborî animale mari, cum ar fi o zebră sau un gnu adult. Când vânează singură, prinde iepuri, păsări care trăiesc la sol şi pești în apele puțin adânci şi în mlaștini înfulecă hrana şi poate consuma până la o treime din greutatea corpului la o singură masă.

La hienele pătate, mama este singura responsabilă de creșterea puilor; masculul nu joacă nici un rol. Numărul mediu de pui este 2 (variază între 1 şi 3), care apar după o gestație de 100 de zile şi sunt înțărcați la 14-18 luni, când sunt aproape complet maturi. Puiul dominant controlează accesul la mamă în timpul alăptării şi, în perioadele cu puțin lapte, își poate ucide fratele sau sora pentru a-şi mări propriile șanse de supraviețuire.

Crocuta crocuta

Areal: Din V până în E şi S Africii

Lungimea: 1,3 m

Coada: 25 cm

Greutatea: 62 – 70 kg

Coama de pe gât şi spate a hienei pătate este inversată şi erectilă – firele de păr se înclină în față şi nu înspre spate şi se ridică atunci când hiena este agitată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *