Gorila vestică

Cele mai mari primate în viaţă, gorilele trăiesc în păduri şi sunt active ziua, hrănindu-se cu fructe, frunze, tulpini şi semințe, precum şi cu viețuitoare mici precum termitele. Noaptea, îndoaie rămurele şi crengi de copaci ca să alcătuiască un adăpost pentru odihnă. Trăind în grupuri mici, stabile, de 3-20 de membri, cu legături puternice între masculul cu spinare argintie (dominant) şi femelele cu pui, gorila vestică folosește o gamă largă de expresii faciale, gesturi corporale şi sunete pentru a comunica, inclusiv scâncete, mormăituri, murmure de mulțumire şi lătrături de alarmă.

Teritoriul său de 800-1 800 ha se poate suprapune cu cele ale grupurilor vecine, dar nu este apărat activ. Puiul unic este născut după o gestație de 8 luni şi jumătate. Se agață de pântecele mamei timp de 4-6 luni, apoi călărește pe umerii sau în spatele acesteia. Prima oară mestecă vegetație la 4 luni, şi este înțărcat la 3 ani.

Masculul adult de gorilă are aproape de două ori greutatea femelei şi are o creastă osoasă mai înaltă în creștet, caninii mai lungi şi o „șa” de blană argintie. Când sunt nervoase, gorilele pot „căsca”. Evită de obicei pericolul umblând fără a face prea mult zgomot în șir indian în adâncul pădurii – lucru denumit „goana în tăcere”. Când trece în apărare activă, masculul latră şi se holbează. Dacă amenințarea persistă, poate ataca.

Principalele amenințări la adresa gorilelor vestice sunt defrișarea habitatului lor forestier prin tăieri şi incendieri, vânarea ilegală pentru comerțul cu carne sălbatică şi braconajul pentru trofee. Aproape toate gorilele din grădinile zoologice şi parcuri aparțin acestei specii, dar se încearcă arareori reintroducerea în sălbăticie a indivizilor crescuți în captivitate, în parte din cauza vieții sociale complexe, cu legături strânse, a gorilelor. Protejarea habitatului rămâne prioritatea pe termen lung.

Gorilla gorilla

Areal: C Africii

Lungimea: 1,3 – 1,9 cm

Coada: Inexistentă

Greutatea: 68 – 200 kg

Femela de gorila cu pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *