Gnu dungat

Numit şi gnu dungat sau gnu albastra, această antilopă are cap mare, cu bot lung, de neconfundat, coame ca ale bovinelor şi umeri înalți. Unicul pui se naște după o gestație de 8-9 luni. Acesta behăie ca un miel, iar mama sa extrem de protectoare mugește ca o vacă domestică drept răspuns.

Masculii formează turme de „celibatari” la vârsta de 1-4 ani, apoi încearcă să stabilească teritorii solitare, cu chemări de tip „ge-nuu“, luări de poziții ritualice şi împunsături. Doar masculii învingători se pot împerechea.

Deşi unii gnu rămân într-un singur habitat, cei mai mulți se adună în turme mari şi migrează pe distanțe de sute de kilometri într-o călătorie anuală pentru a găsi nutreț verde de sezon. Ruta poate fi modificată de ploi neobișnuite care stimulează creșterea ierbii în altă parte. La traversarea râurilor (mai sus), ei sunt vulnerabili la atacul crocodililor.

Coama neagră şi bogată a gnu se întinde de la gât la umeri şi părul se „revarsă” pe frunte. Restul blănii este gri-argintii cu nuanțe maronii care se decolorează spre partea din spate, iar coada este lungă şi neagră.

Connochaetes taurinus

Areal: E şi S Africii

Lungimea: 1,5 – 2,4 m

Coada: 35 – 56 cm

Greutatea: 120 – 275 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *