Gibonul lar

Gibonul lar devine activ la scurt timp după răsăritul soarelui, când o femelă şi un mascul „susțin un duet“ pentru a-şi consolida legătura ca pereche. Ea începe cu o serie de țipete puternice, prelungi, în crescendo; masculul răspunde când acestea încep să scadă în intensitate, cu strigăte mai simple şi mai tremurătoare. Fiecare duet, repetat de numeroase ori, durează 1.5-20 de secunde, în funcție de regiune.

Gibonul își petrece mare parte a zilei în căutarea şi mâncarea hranei. Jumătate din alimentație constă din fructe, restul fiind compus din frunze, insecte şi flori. Câte 15 minute sunt petrecute zilnic cu îngrijirea corporală reciprocă între parteneri. Gibonul lar se deplasează arareori noaptea, odihnindu-se în crengile copacilor sau la bifurcația acestora. Numit şi gibon comun sau cu mâini albe, s-a crezut că alcătuiește perechi pe viaţă, dar studii recente au relevat monogamic cu schimbări ocazionale de parteneri, şi chiar cuplări nemonogame.

Fiecare pereche sau grup apără un teritoriu care include în jur de trei sferturi din arealul său total. Perioada de gestație durează 7-8 luni; unicul pui este alăptat timp de 18 luni, ajunge la dimensiuni de adult la 6 ani şi este pe deplin matur la 9 ani. Durata de viață în sălbăticie variază între 25 şi 30 de ani. Principalele amenințări sunt defrișările şi vânarea de către oameni.

Gibon lar cu pui

Metoda de deplasare a gibonului, cu balansul mâinilor şi atârnat în brațe, este numită brahiaţie. Economisește energie prin conservarea energiei cinetice, folosind corpul ca pe un pendul. Gibonul lar își dă drumul la o mână la înălțimea arcului său de balansare, deoarece ochii săi orientați în față fac posibilă o vedere stereoscopică, bună la evaluarea distanțelor, care îl ajută să determine următoarea prindere cu mâna, care poarte fi la o distanță de 3 m. Degetul mare, mic ca dimensiuni, este plasat la distanță mare de celelalte, aproape de încheietură, iar degetele acționează ca un cârlig.

Labele picioarelor gibonului lar şi ale altor giboni, asemenea palmelor, au tălpi golașe, pieloase, pentru o prindere eficientă. Degetul mare are capacitatea de a apuca, fiind opozabil, astfel încât gibonii se pot deplasa în poziție verticali printre crengi.

Hylobates lar

Areal: S-E Asiei

Lungimea: 42 – 59 cm

Coada: Inexistentă

Greutatea: 4,5 – 7,5 kg

One thought on “Gibonul lar

  1. Pingback: Gibonul argintiu | Enciclopedie Animale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *