Ghepardul

Renumit drept cel mai rapid animal de uscat din lume, ghepardul poate sprinta la viteze de peste 100 km/h timp de 10-20 de secunde, înainte de a începe să se supraîncălzească. Dacă prada sa poate rămâne la distanță mai mult timp, scapă invariabil.

Ghepardul se hrănește cu ungulate de talie medie, cum este gazela lui Thomson, precum şi cu antilope mai mari şi animale mai mici, ca iepurii de câmp. Este mai sociabil decât oricare altă felină mare, cu excepția leului. Frații își părăsesc mama la 13-20 de luni, dar pot rămâne împreună mai multe luni după aceea – până la ani de zile.

În Namibia, pentru a monitoriza efectul măsurilor de management al vieții sălbatice şi de protecție a vitelor, unii gheparzi sunt prinși şi li se fixează zgărzi radio. După punerea în libertate, mișcările animalului sunt urmărite.

Ghepardul are un colorit gălbui cu mici pete negre. Animalele deșertice tind să fie mai deschise la culoare cu pete mai mici, iar ,ghepardul rege” din sudul Africii are pete mai mari.

Acinonyx jubatus

Areal: Africa, V Asiei

Lungimea: 1,1 – 1,5 m

Coada: 60 – 80 cm

Greutatea: 21 – 72 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *