Gerenuk

Numită şi gazela-girafă, are gât foarte lung şi subțire şi picioare asemănătoare. Poate să-şi curbeze șira spinării în formă de S, echilibrându-și greutatea pe picioarele din spate, pentru a sta în poziție verticală perioade lungi de timp – astfel paște frunze şi ramuri la o înălțime mai mare decât alte erbivore de aceeași mărime în ținuturi împădurite deschise şi tufișuri risipite.

Văzute din față, gâtul, capul şi botul lung, ca o pană, sunt extrem de înguste, pentru a putea explora arbuștii de acacia şi alte frunzișuri spinoase. Își folosește limba lungă şi ascuțită, buzele mobile şi incisivii cu margini ascuțite pentru a smulge şi ciuguli cele mai mici frunze.

Are în principal culoarea roșcată-cafenie, cu o fâșie întunecată lată de-a lungul spinării şi părților laterale superioare, şi este albă pe partea inferioară, gât, bărbie, buze şi în jurul ochilor; coada are un smoc de păr negru.

Doar masculii au coarne, lungi de 35 cm, relativ groase şi curbate. Unitățile sociale sunt perechi mascul-femelă sau grupuri mici dintr-un mascul şi 2-4 femele, cu puii lor. Doar masculii care dețin teritorii se înmulțesc, de pe la 3 ani. Masculii mai tineri formează turme de „celibatari”, deși un mascul se poate alătura unui grup de femele, iar ocazional femela poate fi solitară.

Litocranius walleri

Areal: E Africii

Lungimea: 1,4 – 1,6 m

Coada: 22 – 35 cm

Greutatea: 28 – 52 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *