Gazela lui Thomson

Această gazela mică este graţioasă şi iute. „Ţopăie” cu energie când se simte amenințată de feline mari, hiene, șacali şi alte asemenea carnivore, pentru care este partea principală a dietei. Cea mai întâlnită gazelă din regiunea sa, uneori formează turme mixte cu impala şi alte specii de gazele. Paște în principal ierburi pitice, dar se hrănește şi cu frunze, şi cu ramuri.

Turme mici de 10-20 de femele cu puii lor se alătură grupurilor de masculi „celibatari” şi chiar masculilor solitari, pentru a migra între prerii (în timpul sezonului ploios) şi regiunile cu tufișuri (când este secetă). Gazela lui Thomson fată de obicei doar un singur pui, după o gestație de 160-180 de zile. Deși inițial este împestrițată şi mai închisă la culoare decât a părinților, blana puiului se deschide la culoare în 1-2 săptămâni.

O fâșie neagră pe partea laterală separă spinarea de culoarea nisipului spre cafeniu de partea albă de dedesubt. Capul arămiu are o pată închisă la culoare şi cercuri albe în jurul ochilor care se întind de-a lungul botului, deasupra dungilor negre de pe fălci.

Gazela lui Thomson este unul dintre puținele bovide care se pot înmulți de două ori pe an. Primul pui se naște în ianuarie sau februarie, după ploi; al doilea în iulie. Puiul se ridică repede în picioare, dar își petrece primele câteva săptămâni zăcând ascuns, până când poate ține pasul cu turma, la 3-4 săptămâni. Este înțărcat înainte de 4 săptămâni.

Gazella thomsonii

Areal: E Africii

Lungimea: 0,9 – 1,2 m

Coada: 15 – 20 cm

Greutatea: 15 – 30 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *