Gâsca de mare nordică

Găsca de mare nordică este o pasăre de mare cu corp aerohidrodinamic, sub formă de torpilă, cu aripi lungi şi înguste şi cioc ca un pumnal, fiind perfect adaptată la plonjoanele de la înălțime în căutarea peștelui. Trăiește în colonii extrem de compacte sau „crescătorii de gâște de mare“ pe faleze abrupte şi coaste înălțate.

Comportamentul în pereche extrem de bine dezvoltat persistă în tot timpul sezonului de trai în cuib şi, odată împerecheate, gâștele de mare rămân împreună ani de zile, întorcându-se la același cuib anotimp după anotimp. Prima reproducere are loc la vârsta de 3-5 ani. Un singur ou albăstrui este depus şi apoi clocit de ambii părinți.

Puii gâștelor de mare părăsesc în general cuibul la aproximativ 3 luni de la ieșirea din ou şi migrează iară părinții lor. Puii capătă un penaj complet de adult în 5 ani.

Găsea de mare nordică este o pasăre de mare foarte deosebită. Cea mai mare parte a penajului său este de un alb orbitor, cu excepția vârfurilor aripilor ca abanosul şi a capului, şi a gâtului care au o nuanță gălbuie, contrastând cu ochii şi ciocul de un albastru glacial.

Puține păsări de mare sunt atât de sofisticate în modelele lor de comportament cum este găsea de mare nordică. Atât tehnica de scufundare, cât şi comportamentul de trai în pereche sunt extrem de teatrale, iar gradul de îngrijire părintească pe care îl oferă este avansat.

În coloniile lor, gâștele de mare își așază cuiburile la o distanță de două păsări. „Crescătoriile de gâște de mare“ sunt atât de dens populate încât, văzute de la distanță, coastele şi falezele înalte pot părea acoperite cu zăpadă.

De la 45 m deasupra apei, gâsca de mare își folosește vederea binoculară pentru a detecta peștii înainte de a plonja cu viteze de până la 100 km/h.

Morus bassanus

Areal: N Atlanticului, Marea Mediterană

Lungimea: 80 – 90 cm

Greutatea: 2,5 – 3 kg

Penajul: Asemănător la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *