Găina mallee

Găinile mallee şi rudele apropiate -cunoscute ca megapode – sunt singurele păsări care nu-şi clocesc direct ouăle. În schimb, ouăle sunt depozitate într-o movilă marc de frunze, crengi şi coji de copac, atingând 1,5 metri înălțime şi 4,5 metri lățime, iar căldura emanată în urma descompunerii materialelor incubează ouăle.

În perioada lungă de incubare, care durează 11 săptămâni, părinții stau aproape de incubator şi supraveghează temperatura cu ciocurile. Dacă este prea cald, ei elimină parte din vegetația din incubator. Dacă este prea rece, mai adaugă material vegetal. Când puii ies din ou, își croiesc singuri calea afară din incubator, având penajul complet şi fiind capabili să-şi poarte singuri de grijă.

Masculii şi femelele găinușelor mallee formează perechi care durează ani de zile, dar trăiesc separat majoritatea timpului. Se apropie din nou, vara, în perioada împerecherii. Găinușele mallee sunt în principal vegetariene consumând fructe, muguri şi semințe, dar se hrănesc şi cu nevertebrate cum ar fi furnici, cărăbuși, păianjeni şi gândaci.

Leipoa ocellata

Areal: V şi S Australiei

Lungimea: 61 cm

Greutatea: 2 kg

Penajul: Similar la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *