Furtunarul

Acest furtunar se înmulțește în Atlanticul de Nord, formând colonii pe insule din larg – în principal Skomer şi Skokholm, în largul coastei vestice a Țării Galilor, şi Rhum în Hebridele Exterioare – umplând aerul cu strigăte asemănătoare unor țipete şi vaiete. Deși se hrănește în mare în timpul zilei, este activ în colonii doar după amurg, pentru a evita atacul pescărușilor.

Această pasăre își face de obicei cuibul într-o vizuină săpată în pământ, dar uneori depune un singur ou sub pietre. Ambii părinți clocesc oul, făcând cu schimbul timp de 6-7 zile, şi hrănesc puiul timp de până la 70 de zile, pârăsindu-1 cu aproximativ o săptămână înainte ca acesta să înceapă să zboare. Pe măsură ce se apropie iarna, furtunarul zboară spre sud, către apele mai calde din largul coastei Braziliei.

Neagră în partea de sus şi albă jos, această pasăre produce o străfulgerare specifică neagră şi apoi albă când zboară deasupra mării, căutând peşti mici care trăiesc în bancuri, precum şprotul. Furtunarul an un cioc relativ subțire şi încovoiat, cu care prinde pește de la suprafața apei. Poate înota câțiva metri sub apă pentru a-şi urmări prada.

Puffinus puffinus

Areal: Atlantic

Lungimea: 31 – 36 cm

Greutatea: 375 – 500 g

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *