Furtunarul gheţurilor

Furtunarul este o pasăre des întâlnită în apele nordice, zburând pe aripile sale caracteristice, țepene şi drepte. Numărul furtunarilor a crescut dramatic în ultimii 200 de ani, în special în apele temperate ale Atlanticului de Nord, posibil datorită înmulțirii resturilor de pe urma traulerelor care curăță peștii în mare.

Pe lângă faptul că se hrănește cu resturi în urma navelor, mănâncă pește, calmari şi plancton animal, prinzându-și cea mai mare parte a prăzii la suprafață, dar uneori plonjând în apă. Majoritatea furtunarilor se întorc să se înmulțească în colonia în care s-au născut, dar furtunarul ghețurilor se întoarce acolo doar rareori.

El îşi depune oul într-o scobitură necăptușită pe o ieșitură de pământ sau de iarbă, de obicei pe o faleză, dar îşi face cuibul pe sol mai plat, unde nu există pericol din partea prădătorilor. Adulții pleacă în căutarea hranei odată ce puiul are în jur de 2 săptămâni. Dacă este amenințat, puiul se apără scuipând energic un ulei cu miros neplăcut.

Fulmarus glacialis

Areal: Arctica, Pacificul de Nord şi Oceanul Atlantic de Nord

Lungimea: 45 – 50 cm

Greutatea: 700 – 850 g

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *