Flamingul roşu

Cu gâtul şi picioarele sale excepțional de lungi, flamingul roșu este cel mai mare membru al familiei flamingilor.

Se întâlnește într-o mare varietate de habitate de apă dulce şi sărată, în special in lacuri sărate, estuare şi lagune. Flamingii roșii din afara tropicelor migrează adesea spre regiuni mai calde, iarna. în toate regiunile aceștia zboară pe distanțe lungi – uneori de până la 500 km – pentru a găsi hrană, călătorind noaptea.

Mărimea considerabilă a flamingului roșu îi permite să înainteze în ape relativ adânci, în timp ce alți flamingi se limitează la cele mai puțin adânci; de asemenea, înoată, răsturnându-se ca o rață pentru a ajunge la hrană. Acest flamingo se hrănește de obicei cu capul complet scufundat, uneori ţinându-1 sub apă până la 20 de secunde.

Spre deosebire de flamingii mai mici, rareori își ia hrana de la suprafață, ceea ce reduce rivalitatea dintre ei. Dieta lor este variată, incluzând insecte, viermi, alge microscopice şi bucăți de vegetație. Flamingul roşu se hrăneşte în principal ziua, chiar şi în condițiile cele mai toride. Extrem de sociabil, se înmulțește în colonii de până la 200 000 de perechi monogame.

Curtatul implică dansuri complexe, sincronizate – întinderea gâtului, curățare ritualizată a penelor, gâlgâituri puternice – executate de un număr mare de masculi şi de femele. Are un semnal de contact mai încet atunci când se hrănește.

Pentru o specie socială, flamingul roșu prezintă o varietate remarcabilă de mărimi ale coloniei. În unele părți ale lumii, coloniile de reproducere conțin un număr enorm de păsări, dar în altele – cum sunt Insulele Galapagos – pot număra doar câteva zeci. Această variabilitate este unul din motivele pentru care flamingii roșii, spre deosebire de o parte din rudele lor, sunt relativ ușor de crescut în captivitate.

Ca la toți flamingii, cuiburile flamingilor roșii sunt conuri de noroi aplatizate, adesea înconjurate de un „șanț de apărare” puțin adânc, amplasate la distanță de aproximativ 1,5 m. Ambii părinți își clocesc singurul ou. Ei își apără cuibul în timpul reproducerii, dar altfel nu sunt teritoriali. De îndată ce puii pot să meargă, se adună în creșe mari sub supravegherea unui număr mic de adulți.

Phoenicopterus ruber

Areal: America Centrală, America de Sud, Caraibe, S-V Europei, Asia, Africa

Înălțimea: 1,5 m

Greutatea: Până la 4 kg

Penajul: La fel la ambele sexe

Flamingul roşu este în general roz, dar 2 subspecii distincte diferă ca nuanță, specia din Lumea Nouă fiind vizibil mai roșie decât corespondentul său din Lumea Veche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *