Elanul

Numit şi elan de Canada în America de Nord, este cel mai mare cervid, masculii cântărind de două ori mai mult decât femelele. Întâlnit în păduri din apropierea mlaștinilor şi lacurilor, se poate scufunda vara pentru a ajunge la rădăcinile nuferilor şi altor plante acvatice. Hrana de iarnă este compusă în principal din ramuri de copaci (salcie, plop etc.).

Elanii trăiesc solitari sau în mici grupuri familiale. Masculii au perioada rutului în septembrie-octombrie. Unu-doi pui apar după o gestație de 242-250 de zile şi sunt înțărcați înainte de 6 luni. Elanul are o culoare cenușie-maronie vara şi mai cenușie iarna. Picioarele sale lungi mai deschise la culoare au copite late pentru a se bălăci în noroi şi a merge pe zăpadă moale.

Botul foarte lat al elanului şi buzele flexibile îl ajută să apuce plantele de apă şi să rupă frunzele de pe ramuri. Coarnele masive ale masculului pot ajunge până la 2 m: fiecare are până la 20 de vârfuri, crescând în cea mai mare parte dintr-un „braț“ sub formă de palmă.

Alces alces

Areal: Alaska, Canada, N Europei până în N şi E Asiei

Lungimea: 2,5 – 3,5 m

Coada: 10 cm

Greutatea: 500 – 700 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *