Dugongul

Dugongul are o coadă sub formă de semilună şi înotătoare frontale scurte. În principal ființă diurnă, se deplasează în mod regulat în fiecare zi între zonele de coastă şi din larg în funcție de maree şi de proviziile de hrană; în unele zone, ia parte la migrații sezoniere mai lungi -poate de sute de kilometri – pentru a urma creșterea plantelor marine şi pentru a evita curenții din apele reci.

Unii dugongi sunt solitari, dar majoritatea formează grupuri libere în medie de 10-20 de indivizi, excepțional de 100 sau mai mult, cu structură socială nedezvoltată. Membrii se pot aduna pentru a intimida şi lovi prădători cum ar fi rechinii. Masculii rivalizează pentru femele prin sunete şi împunsături.

Curtarea şi împerecherea (care este monogamă) sunt în mod egal sonore şi tactile. Un pui de până la 1,2 m lungime şi 35 kg se naște după o gestație de 13-14 luni. El este îngrijit de mama sa, cu ajutorul fraților şi rudelor femele, şi este înțărcat înainte de a împlini 18 luni. Un dugong poate trăi până la 70 de ani.

Dugong dugon

Areal: E Africii, V Asiei, S Asiei, S-E Asiei, Australia, insulele din Pacific

Lungimea: 2,5 – 4 m

Greutatea: 250 – 900 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *