Această pasăre viguroasă, cu picioare lungi, este un exemplar tipic al familiei dropiilor, un grup format din 22 de specii care trăiesc doar în emisfera de est. La fel ca şi celelalte dropii, are penaj obscur şi, deși poate zbura bine, își petrece majoritatea timpului pe sol. Dropia houbara îşi caută hrana pășind pe terenul deșertic care constituie habitatul său, culegând semințe, mlădițe, muguri, insecte şi reptile mici, cum ar fi șopârlele.
Dintre toate dropiile, este cea mai bine adaptată la terenul deșertic, bând foarte rar, obținând majoritatea apei de care are nevoie din hrană. Masculul folosește tradiționala scenă de împerechere, adoptând o metodă curioasă de atragere a atenției femelelor: aleargă orbește, cu pași mărunți, pe această scenă, cu gulerul şi creasta ridicate.
Deși neamenințată pe plan global, aria de răspândire a acestei specii este în declin rapid, în multe părți ale Asiei de Vest fiind în derulare măsuri intense de protecție. Această specie este deosebit de apreciată in regiune, fiind vânată cu șoimi.
Chlamydotis undulata
Areal: Insulele Canare, Africa de Nord, V, C şi E Asiei
Lungimea: 66 – 75 cm
Greutatea: 1,5 – 3 kg
Penajul: Diferit în funcție de sex