Despre tapiri

Aceste mamifere pot fi numite „fosile vii“ deoarece s-au schimbat prea puţin ca grup în ultimele 35 de milioane de ani. Sunt animale de mărime medie, cu corp ca de porc pe picioare relativ înalte şi subțiri, şi trompă scurtă şi extensibilă. Trăiesc în zonele de pădure (niciodată departe de apă) din Asia de Sud-Est şi din America Centrală şi de Sud.

Mare parte din timp o petrec în apă, având la suprafață doar trompa (ca un tub cu oxigen), pentru a scăpa de prădători şi a se răcori. Tapirii indieni, de munte şi ai lui Baird sunt periclitați de distrugerea habitatelor si vânătoare.

Anatomie

Tapirii au o formă aerodinamică ce le permite să se deplaseze mai ușor prin subarboretul des. Au o față foarte adâncită deoarece căile nazale sunt extrem de mărite, cu nările poziționate în vârful botului. Simțul mirosului este ascuțit şi este vital când vine vorba de găsirea hranei şi mirosirea primejdiei şi a altor tapiri. Aceste animale au urechi mari şi drepte (cu un auz ascuțit) şi ochi mici adânciți în orbite, protejați de țepii si de ramurile ascuțite.

Cele trei degete se distribuie pe pământul moale, sustinându-le greutatea şi nelăsându-i să se afunde. Tapirii au o coadă lată şi scurtă şi piele aspră (cu excepția tălpilor care sunt delicate şi sensibile). Părul de pe corp este de regulă rar, cu excepția tapirului de munte, care are o blană deasă. Tapirul lui Baird şi tapirul sud-american au o coamă scurtă şi zbârlită (care îi protejează dacă îi mușcă un jaguar). Majoritatea speciilor sunt complet maronii, cenușii sau negricioase, cu excepția unor margini ale urechilor la unii.

Tapirul de munte are buze albe frapante, în timp ce tapirul sud-american şi cel al lui Baird au pete deschise la culoare pe falei, grumaz şi bărbie. Doar tapirul indian are pete albe mai mari pe corp. Tapirii pui au pete şi dungi albe în rânduri de-a lungul părților laterale şi membrelor, ceea ce asigură un bun camuflaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *