Despre maimuţele superioare

Maimuțele superioare sunt speciile cele mai înrudite cu oamenii. Sunt asemănătoare nouă nu numai ca înfățișare, ci şi prin faptul că sunt extrem de inteligente şi alcătuiesc grupuri sociale complexe. Maimuțele superioare sunt împărțite în maimuțe inferioare (gibonii) şi maimuțe antropoide, mai asemănătoare oamenilor – urangutanul, gorilele şi cimpanzeii.

Acestea trăiesc în Africa de Vest şi Centrală şi în întreaga Asie de Sud şi Sud-Est, în principal în pădurile tropicale umede. Maimuțele superioare sunt în esență vegetariene şi majoritatea se hrănesc cu fructe, deși unele sunt omnivore. Sunt amenințate de pierderea habitatului lor de pădure, de vânătoare şi de braconaj (adesea pentru piei sau cranii) şi de capturarea pentru grădini zoologice şi pentru comerțul cu animale de casă. Cimpanzeii erau odinioară folosiți pe scară largă în cercetările medicale.

Anatomie

Coloana vertebrală mai scurtă şi pelvisul relativ scurt, lat, coboară centrul de gravitatie la maimuțele superioare, facilitând o postură mai verticală. Maimuțele superioare au pieptul lat, cu omoplații în spate, ceea ce permite o gamă excepțional de largă de mișcări din încheietura umărului. O gorilă, de exemplu, poate sta în șezut pe sol şi se poate întinde în orice direcție pentru a trage vegetația spre ea. Maimuțele superioare au o față aplatizată, falci bine dezvoltate, mâini şi picioare cu care pot apuca şi nări apropiate, orientate în jos. Maimuțele antropoide sunt foarte mari: urangutanul este cel mai mare mamifer arboricol, iar gorila poate cântări peste 200 kg.

Organizare socială

Maimuțele inferioare alcătuiesc perechi monogame. Acestea îşi marchează teritoriul din vârful copacilor cu cântece răsunătoare, melodioase, în care masculul şi femela căută partituri diferite. Un tânăr în curs de maturizare va încerca să-şi creeze propriul teritoriu cântând singur, până când își găsește perechea. Urangutanul este singura maimuță antropoidă solitară. Un mascul matur controlează un teritoriu vast, prin strigăte profunde, răsunătoare. Acesta are acces la toate femelele care intră pe domeniul său.

Celelalte maimuțe antropoide au grupuri sociale bine definite. Gorilele trăiesc în cete de 5-10 (ocazional până la 30), alcătuite din câteva femele, un mascul matur dominant („cu spinarea argintie”) şi eventual unul sau 2 alți masculi „cu spinarea argintie” (fiii sau frații mai mici ai masculului dominant). Cimpanzeii trăiesc în comunități de 40-100. Deși există un mascul dominant şi o ierarhie socială, indivizii au o libertate aproape deplină să vină şi să plece. Hrana este căutată în grupuri mici, a căror componență se schimbă zilnic. Cimpanzeii din Africa de Vest au o înclinație mai puternică spre vânătoare, iar masculii cooperează îndeaproape pentru a prinde mai multe maimuțe (de exemplu) odată. Se pare că cimpanzeii transmit obiceiurile şi tehnologiile social, prin exemplu, şi nu genetic.

Familie de cimpanzei

Inteligență

Maimuțele superioare sunt extrem de inteligente, chiar mai inteligente decât maimuțele. Par să-şi rezolve problemele în același mod ca şi oamenii. De exemplu, cimpanzeii folosesc şi uneori își fac unelte simple. La fel şi cel puțin o populație de urangutani din nordul Sumatrei. Urangutanul este un exemplu de maimuță superioară care îndeplinește sarcini complexe, precum rezolvarea de jocuri de puzzle, folosirea limbajului semnelor şi învață să recunoască simboluri – în centrele de cercetări.

Îngrijire corporală reciprocă

Îngrijirea corporală este importantă la maimuțele superioare, deoarece consolidează şi menține legăturile dintre indivizi. Cu toate acestea, reprezintă şi o modalitate de a câștiga favoruri şi este folosită de exemplu de către masculi pentru a-şi asigura sprijinul prietenilor dacă le este contestată supremația.

Pui de urangutan

One thought on “Despre maimuţele superioare

  1. Pingback: Bonobo | Enciclopedie Animale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *