Despre ovipare

Cunoscut şi sub denumirea de monotreme, acest grup este alcătuit din ornitorincul cu cioc de rață şi echidne. Monotremele sunt singurele mamifere care depun ouă. Ornitorincul are un cioc asemănător celui de rață, coadă ca de castor şi picioare palmate. Echidnele au un cioc tubular, gheare uriașe pentru săpat şi țepi. Ornitorincul trăiește in apele dulci din Australia de răsărit; echidnele, în habitate diverse din Australia si Noua Guinee.

Anatomie

Monotremele suni animale cu picioare scurte, cap mic şi ochi minusculi. La toate speciile, tractul digestiv, urinar şi reproducător se golește într-o cameră comună (cloaca), care se termina printr-o ieșire unică („monotrem” înseamnă „un singur orificiu”).

Boturi diferite

Ornitorincul are un cioc aplatizat, acoperii ai piele sensibilă. În schimb, echidnele au un cioc cilindric. La ambele, botul este folosit pentru a căuta şi găsi hrana.

Picioare palmate

În apă, ornitorincul cu cioc de raţă este propulsat de loviturile puternice ale picioarelor din fată, complet palmate.

Viaţa acvatică

Ornitorincul cu cioc de rață este un înotător puternic. Blana sa este impermeabilă si are un puf des pentru izolație. Când se scufundă ȋn apă, ochii şi urechile sunt închise.

Hrănire

Ornitorincul își folosește ciocul sensibil pentru a sonda fundul râurilor sau lacurilor in căutare de crustacee şi larve de insecte. Echidna cu cioc scurt sapă cu ghearele sale puternice după furnici, termite sau râme: echidnele cu cioc lung se hrănesc in principal cu râme. Monotremele adulte nu au dinți, hrana este măcinată intre plăcile sau țepii din gură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *