Despre foci şi lei de mare

Deși neîndemânatice pe uscat, pinipedele (focile, leii de mare şi morsele) sunt extrem de agile sub apă. Ele au corp hidrodinamic şi înotătoare puternice şi se pot scufunda la adâncimi de peste 100 m. Unele specii pot rămâne sub apă chiar şi peste o oră.

Ordinul include 3 grupe: focile adevărate, care nu au urechi externe şi au înotătoare dorsale orientate spre spate; focile cu urechi (lei de mare şi foci de blană), care au urechi externe mici şi înotătoare dorsale care pot fi rotite în față pentru deplasarea pe uscat; şi morsele, cu colții lor caracteristici. Numai focile cu urechi şi morsele pot sta în poziție semiverticală pe uscat. Pinipedele se întâlnesc în întreaga lume, în principal în mările temperate şi polare.

Pinipedele au mai multe adaptări de reglare a temperaturii. În apa rece, stratul de untură izolează organele interne, iar fluxul sanguin către înotătoare este limitat, în condiții calde, unele specii își flutură înotătoarele pentru a elimina excesul de căldură. În plus, focile adevărate şi morsele pot fie să-şi contracte vasele sangvine din apropierea suprafeței pielii (pentru a reduce pierderea de căldură în apa înghețată), fie să-şi dilate aceste vase pentru a absorbi căldură când se odihnesc la soare. Focile cu urechi intră în apă pentru a evita supraîncălzirea.

Anatomie

Majoritatea pinipedelor au cap mic, gât gros şi corp flexibil în formă de torpilă. Un strat de untură aflat sub piele asigură izolația, ajută la menținerea flotabilității, acționează ca magazie de energie şi protejează organele. Toate speciile sunt acoperite cu păr, cu excepția morsei, care nu are aproape nici un fir de păr.

Pinipedele au ochi mari pentru o bună vedere în adâncul apelor, un auz excelent, canale pentru urechi şi nări care se pot închide sub apă, şi mustăți lungi care îmbunătățesc simțul tactil. Numeroase specii prezintă un dimorfism sexual pronunțat: masculii focii-elefant cântăresc de patru ori mai mult decât femelele.

Membrele pinipedelor au fost modifcate pentru a forna înotătoare: oasele braţelor si picioarelor sunt scurte, solide şi puternice, iar degetele sunt alungite şi aplatizate. De asemenea, deoarece vertebrele şirei spinării au mai puține proeminențe de prindere decât la majoritatea celorlalte mamifere, coloana vertebrală este extrem de flexibilă. La focile adevărate, membrele posterioare sunt direcţionate spre spate.

Ciclu de viață

Spre deosebire de celelalte mamifere marine (cetaceele şi lamantinii şi dugong), pinipedele nu au abandonat uscatul în totalitate. La majoritatea speciilor, în timpul sezonului anual de reproducere, masculii încearcă să stabilească teritorii pe plaje adecvate, luptându-se cu sălbăticie pentru spațiu şi excluzând masculii mai slabi.

Femelele sosesc pe plaje, uneori la câteva săptămâni în urma masculilor, şi dau naștere la pui. La câteva zile de la nașterea unui pui (de obicei, doar un singur pui), femela se împerechează cu masculul în al cărui teritoriu s-a instalat, în cea mai mare parte a perioadei de gestație (care durează aproximativ 8—15 luni), pinipedele stau mai mult în mare şi revin pe uscat doar când vine timpul să repete procesul de înmulțire.

Lei de mare încălzindu-se la soare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *