Despre girafă şi okapi

Girafa şi okapi sunt ultimii reprezentanți ai unei familii extrem de diversificate odinioară. Au picioare lungi, cap lung şi îngust cu coarne mici şi canini inferiori specifici, lobați. Cu gâtul său lung, girafa este cel mai înalt animal viu – masculii pot atinge 5,5 m. Cele două specii, cunoscute drept girafide, diferă prin comportament şi ecologie deoarece girafa trăiește în savana împădurită (în Africa, sudul Saharei), iar okapi populează pădurile tropicale umede (în nord-estul Zairului).

Anatomie

Cu picioarele anterioare mai lungi decât cele posterioare, partea din fală a girafei şi a okapi este mai înălțată (pentru a facilita păscutul de frunze şi ramuri). Girafa are picioare anterioare lungi care sunt surprinzător de zdravene. Acestea sunt uneori folosite in apărare: o singură lovitură poate ucide un leu. Ambele specii au gât lung, dar ceea ce este neobișnuit la gâtul extrem de alungit al girafei este faptul că arc doar 7 vertebre, ca aproape toate celelalte mamifere. Fiecare vertebră este foarte alungită însă.

La girafă, ambele sexe au coarne, în timp ce doar okapi mascul are coame. Coarnele sunt diferite de cele întâlnite la alte mamifere prin aceea că se formează ca un cartilagiu, se transformă în țesut osos de la vârfuri în jos şi sunt acoperite cu piele.

Girafidele au piele groasă, care le ajută să alunge prădătorii. Okapi are blană catifelată maronie-închis cu dungi albe pe șolduri şi pe partea superioară a picioarelor (picioarele sunt albe sub genunchi). Girafele au blană pătată, al cărei desen variază în funcție de localizare. Ambele specii au coadă lungă cu un smoc de păr bogat.

Hrănire

Girafidele sunt păscătoare de frunze şi ramuri, cu canini unici bi- şi trilobați, care pot fi folosiți ca un pieptene pentru a rupe frunzele de pe ramurile mai mici. De asemenea, își folosesc buzele subțiri şi mobile şi limba lungă şi neagră – care se poate lungi mai mult de 45 cm la girafe – pentru a culege frunze şi lăstari. Au un stomac de rumegător cu 4 camere. Girafele masculi tind să fie mai înalți decât femelele şi sunt deci capabili să se hrănească la niveluri mai înalte.

Sisteme sociale

Girafa şi okapi au sisteme sociale opuse, Girafele au habitate în medie de aproximativ 160 km pătrați. Când acestea se suprapun (lucru care se întâmplă adesea), se formează asocieri de până la 25 de indivizi. Structura acestor turme se modifică zilnic.

Masculii nu își apără teritoriul, dar o ierarhie a dominanței este stabilită printr-o luptă ritualizată numită „necking” – doi masculi adulți stau unul lângă altul, legănându-și pe rând capetele şi lovindu-se pe gât. Girafele masculi au mai multe oase pe craniu, întărindu-l. Doar masculii cu poziție socială înaltă au dreptul să se împerecheze.

Okapi, pe de altă parte, sunt în principal animale solitare şi nu sunt niciodată întâlniți în turme. Au habitate naturale mult mai mici şi doar masculii dominanți mențin un teritoriu (femelele se deplasează liber de la un teritoriu la altul). Masculii okapi se împerechează cu femelele care trec prin teritoriul lor.

Când este amenințată, o girafă o ia la fugă (fără a emite un avertisment vocal) şi poate atinge viteze de peste 50 km/h. Această acțiune le face pe altele din apropiere să o urmeze. Girafele trec direct de la pas la galop deoarece picioarele lor lungi şi corpul mic fac imposibil mersul la trap fără a se împiedica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *