Despre cetacee de tipul balene cu fanoane

Cea mai izbitoare caracteristică a balenelor cu fanoane este mărimea lor, care variază de la 6,5 m la balena pitică cu spatele drept la 33 m la balena albastră. De asemenea, caracteristice sunt fanoanele, care filtrează prada din apă. Grupul este alcătuit din balena cenușie, balenele cu înotătoare (care includ balena cu cocoașă şi balena albastră) și balenele cu spatele drept. Deși sunt întâlnite în mod obișnuit în regiunile antarctice şi arctice, sunt răspândite în toate oceanele lumii, de obicei în ape adânci.

Anatomie

Toate balenele din acest grup au 2 rânduri de fanoane care sunt fixate de ambele părți ale maxilarului superior. Pentru a susține aceste structuri, maxilarele sunt prelungi. Prin urmare, capul, care are 2 descinderi de răsuflat, este mare în comparație cu corpul. La balenele cu spatele drept, capul reprezintă până la jumătate din lungimea corpului, iar fălcile sunt adânci (pentru a adăposti fanoanele lungi). Corpul este relativ scurt şi solid. Pe de altă parte, balenele cu înotătoare au corpul lung, zvelt şi fanoane mai scurte.

Hrănire

În timp ce balena cenușie se hrănește cu mici crustacee denumite amfipode (care se găsesc pe fundul mării), balenele cu spatele drept şi balenele cu înotătoare mănâncă crustacee planctonice, care trăiesc aproape de suprafața apei. Balenele cu spatele drept se hrănesc înotând încet prin bancuri dense de pradă cu gura deschisă, adunând ușor planctonul din apă. Balenele cu înotătoare sunt vânători mai activi şi de obicei își înconjoară prada.

Când se hrănesc, canelurile din gât sunt relaxate, iar mandibula se transformă într-un sac vast în care este înghițită apa. Când apa este dată afară, prada rămâne pe fanoane. Cele mai mari specii de balene cu înotătoare au ţepi mai fini pe fanoane, care prind crustacee precum krillul şi uneori pești mici. Speciile mai mici au țepi mai mari cu care prind crustacee mai mari şi pești mici. Balena cenușie se hrănește stârnind sedimentele cu botul său relativ scurt, ferm, apoi înghițindu-și prada, adesea împreună cu nisip, mâl şi pietricele.

Balenă albastră ieşind la suprafață să respire

Migrație

Majoritatea speciilor de balene sunt migratoare. Balenele cu înotătoare, care sunt cunoscute pentru distanțele lungi pe care le străbat, se hrănesc în Arctica şi Antarctica (unde krillul este abundent) în timpul verii. Toamna şi iarna migrează în apele tropicale.

Aici, deși se hrănesc puțin, dau naștere la pui şi apoi se împerechează din nou imediat. Primăvara se întorc încet înapoi, la latitudini mai mari, împreună cu puii lor sugari. Deși balenele cu cocoașă migrează de obicei de-a lungul coastelor, alte balene cu înotătoare preferă apele mai adânci. Balenele cenușii migrează mai departe decât orice alt mamifer: aproximativ 20 000 km în fiecare an.

Comunicare

Balenele cu fanoane comunică folosind o varietate de sunete, de la țipete la bubuituri. Cele mai renumite sunete scoase de balene sunt „cântecele” masculilor de balenă cu cocoașă. Acestea sunt produse în timpul împerecherii din iarnă şi constau dintr-o serie repetată de note înalte şi joase care sunt variate treptat odată cu trecerea anotimpului.

Cântecele sunt vitale pentru comunicare în imensitatea oceanelor. Alte specii folosesc diferite sunete: de exemplu, balena cu aripioară înotătoare emite o chemare care este sub gama de sunete perceptibile de auzul uman şi călătorește pe distanțe imense prin ocean.

Balena cu cocoașă cu puiul său

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *