Despre carnivore de tipul ratoni si specii înrudite

Această familie este reprezentată de ratoni, care sunt cunoscuţi pentru dexteritatea şi neastâmpărul lor. Aceştia se apropie cu îndrăzneală de oameni în căutarea hranei şi îşi pot folosi labele extrem de mobile pentru a deschide uşi.

De asemenea, pe lângă ratoni, familia include coati, pisica-veveriță, kinkaju, olingo şi micul panda (sau panda roșu). Caracteristicile comune includ inelele distinctive de pe coadă şi masca închisă la culoare de pe faţă. Animalele din această familie sunt tipic arboricole şi se găsesc în pădurile din America. Excepţie face panda roşu, care trăiește în vestul Chinei şi în Himalaya.

Anatomie

Membrii familiei ratonilor sunt de talie medie şi au picioare scurte, având un mers pe toată suprafața labei, ca de urs (plantigrad). Au de obicei botul ascuțit, corpul relativ lung, faţa lată, urechile rotunjite sau ascuţite şi blana maro sau cenuşie (cu excepţia ursului panda roşu, care are o faţă scurtă şi blana roşcată).

Toate speciile au gheare scurte, iar ratonii au labele din faţă dezvoltate ca mâini sensibile, mobile. Speciile arboricole, precum pisica-veveriță şi kinkaju, au abilitatea de a-şi roti încheieturile gleznelor şi de a atârna de picioare când se hrănesc sau coboară pe trunchiurile copacilor. Kinkaju pot atârna numai de coadă.

Hrănire

Majoritatea speciilor din această familie sunt omnivore, iar alimentația lor variază în funcție de loc, anotimp şi de disponibilitatea surselor de hrană. Se hrănesc cu fructe, rădăcini, lăstari şi nuci, precum şi cu insecte şi mici nevertebrate – păsări, amfibieni şi reptile. Kinkaju se hrănesc în principal cu fructe şi sunt importanți pentru că răspândesc semințele în habitatul pădurilor tropicale.

Ratonii îşi folosesc mâinile abile pentru a ajunge in pâraie ca să caute pe pipăite după crustacee, peşte şi alte prăzi. Faptul că sunt nepretențioși îi aduce de asemenea în zonele urbane, unde dau iama prin coșurile de gunoi şi cerşesc fără frică mâncare de la oameni. Panda roşu se hrănește în principal cu frunze de bambus, evitând concurența cu panda uriaș, care se întâlnește în unele dintre regiunile populate de acesta şi se hrănește în principal cu tulpini de bambus.

Pui de panda roşu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *