Despre carnivore de tipul câinilor şi specii înrudite

Membrii familiei câinilor – câinii, lupii, coioții, șacalii şi vulpile – sunt descriși colectiv prin denumirea de canide. Acestea sunt cunoscute pentru rezistența lor mare (mai curând decât pentru izbucnirile bruște de viteză) şi pentru comportamentul oportunist şi adaptabil. Câinii sunt caracterizați de o conformație zveltă, picioare lungi şi o coadă lunga, stufoasă. Canidele sălbatice trăiesc în general în habitate de câmpie ierboasă din lumea întreagă şi sunt absente doar din zone izolate precum Madagascar şi Noua Zeelandă (unde este totuși prezent câinele domestic).

Anatomie

Canidele au corpul musculos, cu pieptul mare, acoperit de o blană de obicei colorată uniform sau cu pete. Membrele inferioare sunt dezvoltate pentru forță şi rezistență: unele dintre oasele încheieturii sunt sudate, iar labele din față nu pot fi rotite (oasele din față sunt fixe). Labele dinapoi au 4 degete, iar cele din față au 5 degete, fiecare deget având o perniță tare. Ghearele sunt scurte, neretractile şi boante (alte carnivore au gheare ascuțite).

Canidele au, de asemenea, maxilare lungi, canini lungi ca niște colți (pentru străpungerea prăzii) şi carnasieri bine dezvoltați (măselele pentru sfâșiat din partea dinapoi a maxilarelor). Canidele își detectează prada după miros, iar botul lung, ascuțit adăpostește organe olfactive mari. Auzul este şi el ascuțit, iar urechile sunt mari, ciulite şi de obicei ascuțite. Vederea este mai puțin importantă, dar este totuși bine dezvoltată.

Grupuri sociale

Speciile mai mici, care se hrănesc de obicei în principal cu mici rozătoare şi insecte, tind să aibă o organizare socială flexibilă, dar adesea trăiesc fie în perechi (de exemplu, șacalii), fie singure (de exemplu, vulpile). Cu toate acestea, speciile mai mari, precum lupul şi câinele sălbatic african, trăiesc în grupuri sociale denumite haite. Aceste haite, care constau dintr-o pereche dominantă şi urmașii lor, ocupă şi apără teritorii, pe care le marchează cu urină.

Puii dintr-o haită sunt de vârste diferite deoarece cei mai mari rămân în grup câțiva ani, şi pot ajuta la creșterea noilor pui. Numai perechea dominantă se reproduce, iar femela sapă o vizuină în care fată. Haita îndeplinește adesea un ritual care menține legăturile dintre indivizi şi care presupune lingerea reciprocă, scheunatul şi datul din coadă.

În timpul vânătorii, tactica obișnuită constă în a detecta o turmă de căprioare sau antilope (de exemplu) şi apoi în a o manevra împreună pentru a separa un animal de restul. Respectivul individ este apoi fugărit şi atacat de membrii haitei până când se prăbușește, epuizat. La întoarcerea la vizuină, vânătorii regurgitează carne pentru a hrăni puii.

Haită de lupi vânând

Canidele şi oamenii

De-a lungul istoriei, canidele s-au dovedit folositoare omenirii în multe moduri. De exemplu, canidele sălbatice au un rol important în controlarea populației de rozătoare, care poate creste repede la cote alarmante dacă este lăsată necontrolată. Mai mult, câinele domestic – care s a tras din lup cu peste 10 000 de ani în urmă – a jucat întotdeauna un rol important in numeroase activități umane.

De la micii chihuahua la uriașul Saint Bernand (câinele domestic prezintă mai multe variații între diversele tipuri decât orice alt animal domestic), există rase specializate pentru vânătoare, păstorit, pază, spectacole, transportul sau târârea de poveri, şi companie. Cu toate acestea, multe specii de canide sunt considerate dăunătoare. Lupul, de exemplu, a fost vânat şi persecutat ca ucigaș de vite.

Ca urmare, această specie este acum rară în întregul său areal vast şi exterminată în multe regiuni. Alte specii au avut o soartă şi mai rea: câinele de tufiș şi lupul cu coamă, de exemplu, sunt aproape exterminați; lupul roșu supraviețuiește acum doar la grădinile zoologice. Pe de altă parte, coiotul şi vulpea roșie – ambele specii de mari oportuniști – au profitat de răspândirea așezărilor urbane şi sunt mai abundente decât oricând înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *