Desmanul rusesc

Desmanii aparțin familiei cârtițelor, dar seamănă cu chițcanii de apă. Coada este lungă cât capul împreună cu corpul, şi total aplatizată ca să poată fi folosită ca vâslă şi cârmă.

Blana interioară moale şi deasă a desmanului rusesc este acoperită de peri protectori lungi, aspri, fiind de un maro intens pe cap şi pe corp şi decolorându-se ȋn cenuşiu ȋn partea inferioară. Picioarele dinapoi sunt palmate complet până la vârful degetelor, picioarele dinainte sunt palmate parțial. Folosindu-și nasul lung, sensibil, sondează noaptea după pradă în mâlul şi în pietrele de pe fundul apelor curgătoare. În mod neobișnuit pentru un insectivor, desmanii trăiesc în grupuri, împărțind o vizuină din malul apei. După o perioadă de gestație de 40-50 zile, cei 3-5 pui sunt îngrijiți de femelă şi înțărcați la 4 săptămâni.

După secole în care au fost vânați, desmanii sunt acum protejați prin lege şi fac obiectul unor programe de reintroducere în natură. Cu toate acestea, fiind dependenți de hrănirea cu insecte acvatice, broaște, raci şi alte creaturi de apă asemănătoare, încă sunt expuși riscului din cauza pierderii habitatului lor de apă dulce. Aceasta continuă, mai ales prin defrișare, devierea cursurilor de apă şi prin contaminarea agricolă şi industrială.

Desmana moschata

Areal: Din E Europei până ȋn C Asiei

Lungimea: 18 – 21 cm

Coada: 17 – 21 cm

Greutatea: 450 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *