delfinul-irrawaddy-1

Delfinul din Irrawaddy

Trăsăturile distinctive ale acestui delfin de fluviu includ o frunte bombată, cap fără cioc propriu-zis, cu buze ca nişte muchii, şi „cute” demarcând regiunea gâtului între cap şi corp. Muşchii capului permit o gamă mare de expresii faciale, dându-i acestui delfin o înfăţişare animată în ochii observatorului uman; relevanţa acestor expresii este extrem de ipotetică.

Unii delfini din Irrawaddy trăiesc doar în ape dulci, cutreierând aproximativ 1500 km în interior pe principalele căi de apă ale fluviului Irrawaddy (Myanmar) şi Mekong (Vietnam). În ansamblu, aceasta este o specie de estuar şi de coastă, care frecventează apele mâloase de la gurile fluviilor şi din delte.

Înoată  încet în cete de 15 sau mai puţini indivizi, hrănindu-se cu peşte, calmari, caracatiţe, creveţi şi prăzi asemănătoare pe sau aproape de fundul mării, folosindu-şi cele 15-20 de perechi de dinţi de pe fiecare maxilar. Gestaţia este estimată la 14 luni şi unicul pui este de aproximativ 100 cm lungime şi 12 kg la naştere. În unele regiuni, aceşti delfini cooperează în mod tradiţional cu oamenii, mânând peştii în plase şi primind recompense de hrană pentru ajutorul lor, şi chiar fiind veneraţi ca sacri.

Cu toate acestea, in alte locuri delfinii din Irrawaddy sunt consideraţi dăunători la cherhanalele de pe fluviu sau omorâţi pentru carnea lor.

Orcaella brevirostris

Areal: S-E Asiei şi N Australiei

Lungimea: 2,1-2,8m

Greutatea: 90-150kg

delfinul-irrawaddy-2

Expresia facială comică a delfinului din Irrawaddy l-a transformat într-o vedetă a internetului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *