Cristeiul de soare

Trăiește pe cursurile de apă în umbroasele păduri ecuatoriale. Este o pasăre precaută care atacă prada încet şi deliberat şi apoi o străpunge rapid cu ciocul său ascuțit. Dacă este amenințată când este în cuib, își mișcă gâtul înainte şi înapoi şi sâsâie ca un șarpe. În alte circumstanțe se întoarce spre prădător, îşi deschide aripile şi își desface coada în evantai pe care sunt expuse pete asemănătoare ochilor.

„Ochii“ mari şi desfacerea cozii fac cristeiul de soare să pară o pasăre mai mare şi mai impunătoare. Penajul pestriț, închis la culoare, este moale, permiţându-i să zboare fără zgomot. Este o pasăre solitară, chiar şi perechile adulte fiind văzute rar împreună.

Eurypyga helias

Areal: America Centrală şi N Americii de Sud

Lungimea: 43 – 48 cm

Greutatea: 200 g

Penajul: Similar la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *