Condorul californian

Condorul californian este cea mai mare pasăre zburătoare din America de Nord şi una din cele mai amenințate cu dispariția. Odinioară întâlnit din California până in Florida, în anul 1987 specia nu mai exista în sălbăticie, dar un program de creștere în captivitate o ajută să se regenereze.

Condorii californieni sunt experți în zborul planat şi petrec mare parte din timp făcând cercuri la înălțimi mari în aer. Altădată, se hrăneau în principal cu rămășițe de bizoni şi pronghorni, dar această abundentă sursă de hrană a scăzut rapid. Astăzi, condorii crescuți în captivitate care au fost puși în libertate se hrănesc în principal cu vite şi cervide moarte.

Conservare

Prin Programul de regenerare a condorului californian, o populație de condori californieni crescuți în captivitate – numărând doar 27 în anii 1980 – a crescut la aproximativ 170 de indivizi, din care 40 trăiesc în sălbăticie.

Păsările puse în libertate au șanse amestecate, dar scopul programului este de a face din condorul californian din nou o pasăre care se reproduce în sălbăticie, un obiectiv care mai are câțiva ani de așteptat până să se împlinească.

Gymnogyps californianus

Areal: V SUA (California, Arizona)

Lungimea: 1,2 – 1,3 m

Greutatea: 8 – 14 kg

Penajul: La fel la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *