Cocoșul sultanului

Unul dintre cei mai mari membri ai familiei cârsteilor, cocoșul sultanului este o pasăre puternică, robustă, cu penaj negru şi purpuriu, cioc roșu-portocaliu şi picioare şi labe mari. Se hrănește cu tot felul de vegetale pe care le ciugulește, precum şi cu nevertebrate terestre şi acvatice. Mănâncă, de asemenea, ouăle şi puii altor păsări de baltă, căţârându-se, dacă este necesar, la cuiburi.

Cocoșul sultanului este răspândit pe o arie foarte largă cu unele exemplare locale având un penaj şi comportament diferit. Unele sunt sedentare, în timp ce altele se deplasează pe distanțe lungi în căutarea hranei.

În multe zone masculii şi femelele formează perechi în vederea reproducerii, dar în Noua Zeelandă se formează grupuri complexe de împerechere constând din una-două femele şi doi până la șapte masculi. Ouăle sunt depuse într-un singur cuib şi toți membrii grupului ajută la clocire şi la creșterea puilor.

Porphyrio porphyrio

Areal: S Europei, V, S şi S-E Asiei, Australia, Africa

Lungimea: 38 – 50 cm

Greutatea: 500 – 1300 g

Penajul:  Similar la ambele sexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *