Cocoșul de munte

Cocoșul de munte cu corpul mare trăiește în şi la marginea pădurilor, se hrănește aproape toată iarna cu ace de pin. Vara se hrănește cu frunze, muguri şi fructe de pădure. Hrana şi-o procură atât de pe sol, cât şi din copaci.

Masculii au penajul negru, cu iridescenţe verzi-albastre; femelele sunt mult mai mici, cu penajul împestrițat cu negru, gri şi galben-închis. Până la trei pătrimi din puii de peste an mor în prima iarnă, probabil nefiind capabili să se adapteze la frig şi nici să-şi procure hrana în acest sezon.

La fel ca multe alte păsări din această specie, cocoșii de munte se adună în tradiționalele locuri de bătaie pentru a concura la împerechere. Fiecare mascul pășește țanțoș în cerc, cu capul ridicat, fluturându-și aripile şi penele din coadă. În timpul acestor demonstrații scot sunete specifice, inclusiv asemănătoare zgomotului produs când se scoate dopul dintr-o sticlă.

Tetrao urogallus

Areal: N,V şi S Europei, V şi C Asiei

Lungimea: 80 – 115 cm

Greutatea: 4 – 4,5 kg

Penajul: Diferit în funcţie de sex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *